Çerez Örnek

YÖNETİM

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Oğuz BAYRAKTAR

Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı: Doç. Dr. Aylin ŞENDEMİR

Biyomedikal teknolojiler tanı ve tedavi amacıyla kullanılabilecek tüm madde, malzeme, aparat ve cihazların üretimi ile ilgilenen disiplinler arası bir alan olup biyomekanik, biyomalzemeler, biyoinformatik, biyomedikal işaret işleme, elektrik/elektronik, robotik, biyomekatronik, biyomühendislik ve biyoteknoloji gibi bilim dalları ile beslenmektedir. Uluslar arası teknolojik eğilimler göz önünde bulundurulduğunda yapılan projeksiyon çalışmalarında “Yaşam Bilimleri ve Biyomedikal” alanlarının 21. yüzyılın öncül teknolojileri arasında yer alacağı belirtilmektedir (Rand Corporation, 2006).

Dünyanın ilk 10 ekonomisine baktığımızda, ülkemizin yaşam bilimleri alanında teknolojik yeterliliğinin ve ihracattan aldığı payın oldukça düşük kaldığı görülmektedir. Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu 27. Toplantı kararları (2014) incelendiğinde sağlık ve biyomedikal alanında dış ticaret açığını azaltmak ve teknolojik yetkinliğimizi artırmak amacıyla ilaç, aşı, biyomedikal ekipmanlar, tıbbi tanı kitleri ve biyomalzemeler alanlarında Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesine karar verilmiş, yüksek teknoloji içeren ürünlerin ihracat içindeki payının ve teknoloji kapasitemizin artırılması için medikal biyoteknoloji alanındaki firmalar da dâhil olmak üzere yüksek teknoloji şirketlerinin satın alınmasında Ekonomi Bakanlığı’nın uyguladığı devlet desteğinin genişletilmesine karar verilmiştir. 

Ege Üniversitesi’nde biyomedikal teknolojiler alanında farklı fakülte ve enstitülerde yürütülmekte olan çalışmalar Biyomedikal Teknolojiler Yüksek Lisans Program başvurumuzun Temmuz 2011’de Yüksek Öğretim Kurumu tarafından onaylanması ve Anabilim Dalı’nın kurulması ile daha sistematik ve çok disiplinli bir yapıya dönüşmüştür. Akabinde Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından ortak sanayi doktora programı önerisi hazırlanarak Mayıs 2012’de sektör temsilcileri ve öğretim üyelerinin katılımı ile tanıtım toplantısı gerçekleştirilmiş, sektör için önemli olabilecek konular tartışılarak Lisansüstü araştırma proje konularının sektörün ihtiyacına yönelik kurgulanması için somut işbirlikleri oluşturulmuştur. Yüksek Öğretim Kurumu’na sunulan Ortak Sanayi Doktora Programı Ocak 2013’de onaylanmış olup 2013-2014 öğretim yılında öğrenci alınmaya başlanmıştır. Prof. Dr. Fazilet VARDAR SUKAN'nın yürütmekte  olduğu  “Araştırmacı İnsan Gücü Programı” adlı Kalkınma Bakanlığı Projesi kapsamında desteklenen, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin fiziksel alt yapısı ve araştırıcı insan gücü kaynaklarının birleştirildiği bir programdır.

Anabilim Dalı Başkanlığını 2011-2014 tarihleri arasında Prof. Dr. İsmet DELİLOĞLU GÜRHAN, 2014-2016 tarihleri arasında Prof. Dr. Özlem YEŞİL ÇELİKTAŞ, Ağustos 2016-Ocak 2018 tarihleri arasında Prof. Dr. E. Esin HAMEŞ, Ocak 2018-Ağustos 2019 tarihleri arasında Prof. Dr. Özlem YEŞİL ÇELİKTAŞ ve Ağustos 2019 tarihinden itibaren Prof. Dr. Oğuz BAYRAKTAR üstlenmiştir. Mühendislik, Fen, Eczacılık, Diş Hekimliği, Tıp Fakülteleri ve Nükleer Bilimler Enstitüsü’nden toplam 34 öğretim üyesi Anabilim Dalımıza destek vermektedir. Yeni nesil kriyojel, biyosensör geliştirilmesi, doku yenilenmesine yönelik nanofiberlerin hazırlanması, insan dış kulak modelinin üç boyutlu yazıcı ile basılması, diz eklem kıkırdak kalınlığının ölçümü gibi insan refahına yönelik tez çalışmaları yürütülmektedir. 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ